Γυρίστε μία ώρα πίσω το ξυπνητήρι σας και δείτε τι θα συμβεί!

Γυρίστε μία ώρα πίσω το ξυπνητήρι

Μιας και η λέξη μελέτες έχει την τιμητική της αυτή την περίοδο, θα σας πω για κάποιες μελέτες για το πρωινό ξύπνημα. Αν λοιπόν γυρίσουμε το ξυπνητήρι μας μία ώρα πίσω το πρωί τότε επιτυγχάνουμε κατά 23% να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ναι καλά διαβάσατε! Και δεν το λέω εγώ το λέει το University of Colorado Boulder και το Broad Institute of MIT.

Επιπλέον, οι συγγραφείς μιας άλλης μελέτης τονίζουν ότι το πρωινό ξύπνημα βελτιώνει την ευεξία. Αυτό, βέβαια, έχει πολλές εξηγήσεις. Για να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί σημαίνει ότι δεν έχεις ξενυχτήσει το βράδυ. Που σημαίνει ότι δεν έχεις περάσει χρόνο μπροστά στην οθόνη βλέποντας Netflix ή χαζεύοντας στο κινητό. Επίσης, για να έχεις κοιμηθεί νωρίς σημαίνει ότι δεν έχεις φάει αργά το βράδυ. Κάτι που, ως γνωστόν, επηρεάζει την πέψη και κατ’ επέκταση τον ύπνο σου. Επιπλέον, όσο πιο νωρίς ξυπνάς το πρωί τόσο περισσότερο εκτίθεσαι στο φως της ημέρας. Το πόσο καλό μας κάνει το φως του Ήλιου δεν χρειαζόμαστε μελέτες για να το αντιληφθούμε.

Σε άλλη μελέτη που διάβασα αναδείχτηκε ιδιαίτερα το κοινωνικό jet lag! Τι σημαίνει αυτό; Οι κοινωνικές υποχρεώσεις σε… αναγκάζουν να ξενυχτήσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ από την άλλη πρέπει να ξυπνάς νωρίς μέσα στην εβδομάδα. Όλο αυτό που σου περιέγραψα, δε συμφωνεί καθόλου με τις ανάγκες σου για ύπνο, αλλά ούτε και με το βιολογικό σου ρολόι.

Φυσικά, δεν υπάρχει ιδανική ώρα για να πας για ύπνο ή για να ξυπνήσεις το πρωί. Είναι αδύνατον να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ύπνου που θα ήταν ιδανικό για όλους. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με μελέτες η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι μεταξύ επτά και εννέα ώρες κάθε βράδυ

Γυρίστε, λοιπόν, μια ώρα πίσω το ξυπνητήρι σας το πρωί και αδράξτε την ευκαιρία να

  • ετοιμαστείτε χωρίς άγχος για τη δουλειά
  • αφήσετε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο και να πάτε μια μικρή διαδρομή με τα πόδια μέχρι το γραφείο
  • αφήσετε τον Ήλιο να σας λούσει με το ευεργετικό του φως, αν ο καιρός το επιτρέπει
  • δώσετε χρόνο στον εαυτό σας για όμορφες σκέψεις

Δε φαντάζεστε αυτή η μια ώρα πόσο μπορεί να ομορφύνει όλη την υπόλοιπη μέρα και τη ζωή μας γενικότερα. Αφού το λένε οι ειδικοί και οι μελέτες, θα το δοκιμάσω από αύριο κιόλας!

You may also like